
- 2 ЯЙЦА
- ЕДНО МАСЛО 125 ГР
- 1 Ч.Ч. ПУДРА ЗАХАР
- 3 С.Л.КАКАО
- 2 Ч.Ч. НАРЯЗАНИ ОРЕХИ
- 3 ВАНИЛИИ
- 2 ПАКЕТЧЕТА ОБИКНОВЕНИ БИСКВИТИ НАРЯЗАНИ НА ПАРЧЕНЦА.
- ВСИЧКО СЕ ОМЕСВА ХУБАВО И СЕ ПОРЪСВА С ПУДРА ЗАХАР , ЗАВИВА СЕ В ХАРТИЧ ЗА ПЕЧЕНЕ И СЕ СЛАГА В ХЛАДИЛНИКА:)
Старонемски сладкиш с печени ябълки
Тесто
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно
Заливка
2 ванилови пудинги на Dr.Oetker
500 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
400 мл течна неподсладена сметана
1 ванилия
няколко малки ябълки
сушени плодове и сладко от вишни или череши за пълнеж
Приготвяне
* С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.
* Разбийте пудинга с прясното мляко.Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
* Нарежете сушените плодове/например смокини/
* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
* Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката от сушените плодове и сладкото.
* Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем,много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно
Заливка
2 ванилови пудинги на Dr.Oetker
500 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
400 мл течна неподсладена сметана
1 ванилия
няколко малки ябълки
сушени плодове и сладко от вишни или череши за пълнеж
Приготвяне
* С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.
* Разбийте пудинга с прясното мляко.Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
* Нарежете сушените плодове/например смокини/
* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
* Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката от сушените плодове и сладкото.
* Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем,много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.
СИРОПИРАНА БАНИЦА С ЛОКУМ
- 4 яйца,
- 1ч.ч. захар,
- 1ч.ч. брашно,
- 1 ч.ч. кисело мляко+ 1 ч.л.сода,
- 3 ванилии и счукани орехи.
- Разстилам 2 кори заедно една върху друга и отгоре мажа с плънката. После застилам с още две кори отгоре. В края на горните кори редя локумчета и загъвам на роло. И така докато ми се свършат корите. Използвах "Фамилия". Слагам в тава с малко олио, намазвам баницата с олио и пека на средно положение във вурната на 180 градуса. След като е готова , баницата се сиропира с 3 ч.ч.вода,завряли с 4 ч.ч захар. И тук вече знаете - топла баница - студен сироп и обратното.
Продукти
250 г течен мед
130 г кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 г меко масло
250 г бяло брашно
250 г ръжено брашно
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил на прах
кардамон
канела
карамфил
Приготвяне
Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа.Добавят се яйцето, ромът и маслото.Сместа се разбива с миксер,докато стане на пяна.Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките.Добавят се с бъркане към медената смес.Получава се лепкаво тесто,което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.
Не слагайте повече брашно,независимо,че тестото лепне.Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа.
На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене.Поръсва се с брашно и се разточва на кора,не по-дебела от 1 см.Изрязват се курабийки с формички.Нареждат се в тава,застлана с хартия и се пекат в предварително загрята на 170*фурна.Като изстинат се украсяват и се съхраняват в кутии.
Направете от меденото тесто различни фигурки,венчета или къщички. Забавлявайте се,импровизирайте ...
250 г течен мед
130 г кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 г меко масло
250 г бяло брашно
250 г ръжено брашно
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил на прах
кардамон
канела
карамфил
Приготвяне
Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа.Добавят се яйцето, ромът и маслото.Сместа се разбива с миксер,докато стане на пяна.Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките.Добавят се с бъркане към медената смес.Получава се лепкаво тесто,което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.
Не слагайте повече брашно,независимо,че тестото лепне.Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа.
На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене.Поръсва се с брашно и се разточва на кора,не по-дебела от 1 см.Изрязват се курабийки с формички.Нареждат се в тава,застлана с хартия и се пекат в предварително загрята на 170*фурна.Като изстинат се украсяват и се съхраняват в кутии.
Направете от меденото тесто различни фигурки,венчета или къщички. Забавлявайте се,импровизирайте ...
* Меденките могат да се направят и изцяло с бяло брашно и го препоръчвам. Аз не ползвем ръжено,но просто ви представих рецептата в оригиналния и вид както я знам. Оставям избора на вас. С ръжено брашно стават по-твърди, но пък много хора харесват вкуса му.
* Не съм дала точни пропорции на подправките,защото всеки предпочита различни аромати. Обикновено слагам микс от всички тези подправки и общото им количество е около 1 ч.л.
* Винаги разточвам меденото тесто върху хартия.Използвам брашно само за поръсване,колкото тестото да може да се разточи.Така меденките не поемат допълнително много количество брашно и остават меки.Разбира се,колкото по-дълго престоят,толкова по-вкусни стават.
Няма коментари:
Публикуване на коментар